๐๐The lockdown
Quiz no.672
Cut off= 28/ 35
Time= 15min.
Rewards✅
Spot the error:
1.The beautiful surrounding of the place (A) / enchanted my family so much that (B) / they decided to stay for one more week. (C) / No Error (D)
Answer- a
Expl.
surrounding [incorrect]
surroundings [correct]
Spot the error:
2.Based on his performance (A) / the employee assured (B) / about his promotion in his office department. (C) / No Error (D)
Answer- b
Expl.
..employee was assured.. [correct]
Spot the error:
3.Of all those involved (A)/ with the accident (B)/ none was seriously injured. (C)/ No error (D)
Answer- b
Expl.
..in the accident..[correct]
Spot the error:
4.Either the workers (A)/ or the supervisor are (B)/ to blame for the accident. (C)/ No error (D)
Answer- b
Expl.
Use verb according to the nearest noun/ pronoun.
..are..[incorrect]
..is..[correct]
5.Find the correctly spelt word.
(a) Impugn
(b) Impagn
(c) Impegn
(d) Impeign
Answer- a
6.Find the incorrectly spelt word.
(a) Camouflage
(b) Propensity
(c) Percieved
(d) Sympathetic
Answer- c
7.Find the correctly spelt word.
(a) Bequatthed
(b) Bequethed
(c) Bequeathed
(d) Bequaethed
Answer- c
8.Find the incorrectly spelt word.
(a) Skepticism
(b) Sovereignity
(c) Susceptible
(d) Stereotype
Answer- b
9.Voice
Let us not break the rules.
a. The rules should be not broken.
b. It is suggested that the rules should not be broken.
c. It is not suggested that the rules should not be broken.
d. The rules should not have been broken.
Answer- b
10.Rearrangement
A. In India remain shockingly high, despite.
B. Stunting in the last decade.
C. The impressive reduction in.
D. Aggregate levels of under nutrition.
(a) DACB
(b) BADC
(c) CDAB
(d) BCAD
Answer- a
11.Rearrangement
A. Recent reports have shown that more than.
B. To women seeking illegal and unsafe options.
C. In India, and backward abortion laws only contribute.
D. 10 women die everyday due to unsafe abortions.
(a) BCDA
(b) CBAD
(c) DBAC
(d) ADCB
Answer- d
12.What is the synonym for Laud?
(a) Praise
(b) Emphatic
(c) Rowdy
(d) Boisterous
Answer- a
13.What is the synonym for Kindle?
(a) Knock
(b) Kick
(c) Ignite
(d) Gadget
Answer- c
Expl. Kindle: set (something) on fire.
Ignite: catch fire or cause to catch fire.
Hence, option(c) is the correct choice.
14.What is the antonym for Squeal?
(a) Screech
(b) Tranquil
(c) Shriek
(d) Yawp
Answer- b
Expl. Squeal: a long, high-pitched cry or noise.
Tranquil: free from disturbance; calm.
Screech, shriek and yawp are synonyms to ‘squeal’.
Hence, option (b) is the correct choice.
15.What is the antonym for Rapture?
(a) Boredom
(b) Ecstasy
(c) Rhapsody
(d) Elation
Answer- a
Expl. Rapture: a feeling of intense pleasure or joy.
Boredom: the state of feeling bored.
16.Fill in
One of them would keep a look-out on the road behind to warn us _______ approaching vehicles.
(a) for
(b) of
(c) against
(d) by
Answer- b
17.Fill in
It’s kind of __________that they found oil in North East of India.
(a) remark
(b) remarking
(c) remarkable
(d) remarkably
Answer- c
18.Fill in
The top-ranking manager _________ his success in the profession to his managing director’s guidance.
(a) accounts
(b) attributes
(c) agrees
(d) consider
Answer- b
One word substitution:
19.A nominal leader with no real power
(a) Filibuster
(b) Figurehead
(c) Flak
(d) Fervor
Answer- b
One word substitution:
20.The common people, commoner
(a) Plebeian
(b) Platitude
(c) Plaque
(d) Prim
Answer- a
One word substitution:
21.To take someone somewhere suddenly and quickly
(a) Rush
(b) Whisk
(c) Fly
(d) Flit
Answer- b
22.Narration
He said, "How good she is!"
a. He asked how good she was.
b. He exclaimed with praise that she very good was.
c. He exclaimed praisingly that she was very good.
d. He asked how she was good.
Answer- c
Expl.
Reported speech เคฎें exclamatory s เคนै reporting verb= ask เคจเคนीं เคนोเคा! เคเคช्เคถเคจ b เคฎें she very good was เฅเคฒเคค เคธीเค्เคตेเคจ्เคธ เคฎें เคนै
23.Improve the bracketed part:
She (insisted on) she was innocent.
a.insist that
b.insisted that
c.insists on
d.No improvement
Answer- b
Expl.
เคฆो เค्เคฒाเคธेเค เคोเฅเคจे เคे เคฒिเค เคंเคंเค्เคถเคจ that เคा เคช्เคฐเคฏोเค เคนोเคा!
24.Improve the bracketed part:
The gatekeeper (will be) punished if he let her enter.
a.would be
b.would have been
c.is
d.was
Answer- a
Expl.
If+ past indefinite เคฌเคคा เคฐเคนा เคนै เคि เคฆिเคฏा เคตाเค्เคฏ เคเค second conditional sentence เคนै!
25.Idioms/ phrases
A man of many parts
(a) A man of superior ability
(b) A highly responsible man
(c) A workaholic person
(d) A man of pretension
Answer- a
26.Idioms/ phrases
By the skin of one’s teeth
(a) To hurt someone
(b) Teeth show health of an animal or a person
(c) Dental hygiene is critical for good health
(d) A very narrow margin
Answer- d
27.Idioms/ phrases
Have a blast
(a) A party with very loud music
(b) To have peace amidst noise
(c) To have a lot of fun
(d) An explosion of happiness
Answer- c
28.Idioms/ phrases
Have too many irons in the fire
(a) To make too many enemies
(b) Taking too many risks
(c) Making promises that one cannot keep
(d) Doing many things at a time
Answer- d
29.The plural form of STIGMA is.........
a.stigmass
b.stigmaas
c.stigmata
d.stigma's
Answer- c
30.The feminine gender of LAD is.........
a.lady
b.lass
c.lades
d.lads
Answer- b
31.Which of the following words is an adverb?
Where is your best friend?
a.your
b.best
c.where
d.friend
Answer- c
Expl.
Where= interrogative adverb
32.Which one is an "adjective" in the following sentence?
She has been playing with her cousin since morning.
a.with
b.morning
c.cousin
d.her
e.since
Answer- d
33.Which sentence is correct?
a. She has answered to my question.
b. We have never been any country.
c. He allowed smoking there.
d. She bade me to go.
Answer- c
Expl.
Answer= noun
He gave the answer to my question.✔
Answer= verb
He answered my question.✔
Attack= verb
I attacked him.✔
Attack= noun
I made an attack on him.✔
Bid bade bidden bidding= เคจिเคฐ्เคฆेเคถ เคฆेเคจा*/ เคฌोเคฒी เคฒเคाเคจा*
She bade me to go.❌
She bade me go.✔
Object เคนो เคคो
He allowed *me* to drink there.✔
Object เคจ เคนो เคคो
He allowed smoking there.✔
34.A word having two opposite meanings is known as a/ an ........
a.Capitonym b.Contronym c.Palindrome d.Pangram
Answer- b
Expl.
Contronyms (examples)
With= along
With= against
Left= remaining
Left= departed
35.Words which are derived from the same root word are known as.............
a.Contronyms b.Capitonyms c.Paronyms d.Homophones
Answer- c
Expl.
Paronyms (examples)
e.g. Honourable/ honorific/ honorary
e.g. Alternate/ alternative
e.g. Respectful/ respected/ respectable
Thank you
Comments
Post a Comment
Thank you for your comments!